Sestavine:

  • 800 g moke (tip 500)
  • 20 g svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 500 ml vroče vode (idealno 50 °C)
  • 1 žlica soli

Postopek:

V moko nadrobite sveži kvas in dodajte žličko sladkorja. Postopno dodajajte vodo in mešajte z leseno kuhalnico ali kar z rokami. Med mešanjem dodajte tudi žlico soli. Testo mešajte oziroma pregnetite le toliko, da dobite homogeno zmes. Testo bo kar lepljivo. Testo pokrijte s prozorno pvc folijo in krpo ter pustite počivati na toplem za 1 uro. Po 1 uri testo prestavite na delovno površino, katero posujete z nekaj moke. Če se testo lepi na prste, le-tega posujte z malo moke. Testo pregnetite, oblikujte v hlebec in pokrijte s krpo za 15 min. V temu času pečico vklopite na 220 °C in še v mrzlo za 15 min položite posodo za peko kruha. Po 15 min v pekač položite testo in ga povrhu zarežite z britvico za kruh. Pecite 35 min na 220 °C. Po pretečenem času kruh odkrijte in pecite še 15-20 min brez pokrova. Slednje bo vašemu hlebcu omogočilo lepo zapečeno ter hrustljavo skorjo. Pustite, da se kruh ohladi, potem pa kar v napad :)